Vierkantshoeve Hof Ten Roetaert

Beschrijving

De oudst bekende benaming van de middelgrote vierkantshoeve, ten zuidwesten van de dorpskern is Hof ten Roetaert.

In de 16e en 17e eeuw was het hof in het bezit van het adellijk geslacht de Causenere. Wellicht ten gevolge van oorlogsgeweld werd het hof in 1706 vernield. Op de Ferariskaart (circa 1770) is het hof weergegeven als een U-vormig complex. Het huidige hoevecomplex dateert van 1789 wanneer het door de toenmalige eigenaar J. Plaisant werd opgetrokken. Jean-Baptist Martial (1806-1877) liet er in de loop van de 19e eeuw een verdieping bijbouwen.

Middelgrote vierkantshoeve met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Woonhuis, schuur en stallingen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer. Inrijpoort met korfboogomlijsting van arkose en de bouwdatum 1789 Woonhuis van vijf traveeën, afgedekt met zadeldak (kunstleien), twee beluikte vensters in steekboogomlijsting met alternerend gebruik van baksteen en arduin. Rechthoekige arduinen deuromlijsting.

Interieur: smalle dwarsgang met tegelvloer uit de 19de-20ste eeuw en houten steektrap met arduinen trappaal die de zolder bedient. Schouw van gesinterde baksteentjes. Kelder met tongewelven parallel met de gevel en toegankelijk via arduinen trap. Dakconstructie met pen- en gatverbinding

Bijgebouwen onder pannen zadeldak. Stalvleugel met muurvlechtingen in de top van de zijgevel; rechthoekige muuropeningen onder houten latei houten gevelankers. Langsschuur met 2 poorten onder houten latei en houten kozijndeur.

Het complex is vanop de Neerstraat toegankelijk via een kasseiweg, met rechts ervan een hoogstamboomgaard en op de hoek een Heilig Hartkapel met linde. Het is aan alle zijden omringd door weilanden en akkers. Achter de hoeve een moestuin omringd door een met steunberen verstevigde bakstenen muur.

Bron: Beschermingdossier DB000777