Watermolen Klapscheutmolen

Watermolen met verdeel- of sluiswerk en spaarvijver uit 1572.

Historiek

Er bestaan aanwijzingen (datering in muur) dat de molen (inclusief verdeel- of sluiswerk en spaarvijver) zou zijn opgericht in 1572. Het is bijna zeker dat de spaarvijver meteen werd aangelegd aangezien zonder spaarvijver deze molen niet op een economisch verantwoorde wijze kon worden uitgebaat.

Gebouw

Opgetrokken in baksteen met geschilderde voorgevel. Eén bouwlaag maakt als aanhangsel deel uit van kleine hoeve in gesloten opstelling. Horizontaal met houten latei afgedekte muuropeningen: afzonderlijke toegang vanop het erf, één venster op maalvloerhoogte en bedieningsdeurtje voor maalgoot in de watergevel.

Sluiswerk

Lossluis en maalsluis in ongeveer haakse opstelling op straatniveau, vrij sterk verval. Betonnen borst- en regelwerk, ijzeren sluisschuiven, lossluis met schuine afloop en bediend met wieltje op schroef, maalsluis bediend door tand- en heugelsysteem.

IJzeren maalgoot op bakstenen en betonnen onderbouw, voorzien van afsluitklep op uiteinde. Deze kan vanuit de maalruimte bediend worden.

Waterrad

IJzer met bouten en klinknagels, bovenslag met diameter van ongeveer 3,60 meter. Wateras uit ijzer met gietijzeren lagerblokken.

Installatie
  • Gietijzeren raderwerk in asput, aandrijving met onderijzers via horizontale as (ontkoppelbaar).
  • Lichtsysteem met gietijzeren wieltje.
  • Luiwerk met gietijzeren schijflopen, riem en riemspanner.
  • Gietijzeren haverpletter met houten trechter.
  • Twee koppels maalstenen in frontale opstelling op houten maalstoel (halfzolder), houten steenkisten, volledig uitgerust en waarvan één gedemonteerd, ronde steenring, houten meelgoten, ijzeren galg, houten graangoot boven de trechter van het rechter steenkoppel.
  • Tweede koppel wordt ook via een houten trechter bevoorraad vanop de zolder.
  • Aanvullende zogenaamde ‘patentmolen’, hier met open gietijzeren voet, steenkist met gegalvaniseerde platen op houten raam en houten trechter met toebehoren, aandrijving via raderen, lichtsysteem bediend door middel van gietijzeren wieltje.

Bron: Beschermingsdossier DB000768.