Brouwerij M. Van Duyn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij M. Van Duyn

Beschrijving

Ten oosten van een binnenkoer gelegen voormalige brouwerij M. Van Duyn, welke reeds tijdens eerste kwart 19de eeuw bestond. Stoere verankerde bakstenen constructie van twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Getoogde openingen op tegeldorpels en met ijzeren roedeverdeling; de westgevel werd op de begane grond ernstig verminkt door het aanbrengen van garagepoort onder I-balken. Noordgevel aan Lieve gekenmerkt door grote laadopeningen, onder strekse boog in eerste bouwlaag, onder houten lat en ontlastingsboog in tweede bouwlaag; kleine opening voor hijsbalk boven linkertravee.

Alhoewel niet toegankelijk lijkt het interieur opgebouwd door middel van een moer- en kinderbalkenconstructie.

De voormalige wagenhuizen, ten noorden van de binnenkoer en aan achterzijde uitziend op de Lieve, zijn duidelijk ouder dan de brouwerij.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent

Aanvullende informatie

Het brouwerijgebouw werd omgevormd tot een buurthuis. De wagenhuizen ten noorden van de binnenkoer werden gesloopt: enkel een fragment van de zuidgevel met drie rondboogvormige muuropeningen werd bewaard. Op de locatie van de wagenhuizen werd in 2000 de Brug der Keizerlijke Geneugten over de Lieve gebouwd, met beelden van Walter De Buck die verwijzen naar legendes over het leven van Karel V.