Arbeiders- en stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiders- en stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee arbeidershuizen

Samenstel van twee huizen opgetrokken uit bak- en zandsteen in 17de eeuw.

Nummer 34. Breed gebouw van vier traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Gecementeerde en verankerde lijstgevel met rechthoekige deur met bovenlicht, rechthoekige vensters en brede doorgang naar de voormalige stallingen. Boven de doorgang dakvenster met tuitgeveltje.

Nummer 36. Aanleunende trapgevel (6 treden + topstuk) van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Gecementeerde en verankerde gevel met kruiskozijnen. Achterbouw onder geknikt zadeldak (pannen) met puntgevel, deels bewaarde muurvlechtingen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent

Aanvullende informatie

Nummer 34 werd gerestaureerd: de twee vensteropeningen werden vervangen door twee kruiskozijnen, en de deurtravee links werd gesupprimeerd en bij nummer 36 gevoegd en omgevormd tot een dieper gelegen toegang. De begane grond van nummer 36 werd eveneens aangepast tot twee kruiskozijnen. De achterliggende stallen zijn gesloopt; ten oosten van de binnenkoer van nummer 34 bevindt zich de voormalige Brouwerij M. Van Duyn.