Eclectische herenhuizen

Beschrijving

Nummer 1. Eclectisch herenhuis met neobarokke inslag, gedateerd MDCCCLXXIV in het entablement van de hoektravee. Hoekhuis van drie bouwlagen en respectievelijk twee (voorheen vijf), één hoektravee en vijf traveeën. Baksteenbouw met picturaal gebruik van hardsteen en bepleistering voor gevelgeleding en afwerking der muuropeningen. Gemarkeerde afgesnuite hoektravee: verdiepte vleugeldeur opgenomen in rondboog steunend op geblokte neobarokke pilasters en voorts afgewerkt met een gecontourneerde druiplijst boven een cartouche met opschrift "Rue Albert Liénart". Aansluitende, eerder classicistisch getinte consoles van het rechthoekige, door postamenten en balusters belijnde balkon; deurvenster onder lamberkijnversiering. Tenslotte, boven derde bouwlaag: entablement op slanke modillons onder een driehoekig fronton. Oorspronkelijk werd het geheel nog bekroond door een speelse hoektoren met ingesnoerde naald- en bolspits. In zijgevels worden de traveeën per twee of drie gescheiden door drieledige pilasters, op de benedenverd. uitlopend op versierde Toscaanse kapitelen welke een soort van nisje met Cupidovoorstelling dragen en voorts op de bovenverdieping uitgewerkt tot een beëindigend spietorentje. Bouwlagen afgelijnd door puilijst en doorgetrokken kordons der lekdrempels (arduin); beschilderde speklagen op de begane grond. Houten pui in travee links van de deur. Belendend nummer 3 voordien met gelijksoortige ordonnantie (behouden hoekpilaster met torentje), heden verbouwd en voorzien van nieuw, contrasterend parement.

Nummer 2. Vertoonde oorspronkelijk zelfde patroon, eveneens met winkelpui in de Liénartstraat.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle