Herberg De Zwaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Zwaan

Beschrijving

Oude herberg De Zwaan, modo 's Heerenhuys, voormalige vergaderplaats der schepenen. Reeds vermeld als herberg in 1662.

Verankerde baksteenbouw, aangepast hoekpand van zes en drie traveeën onder mansardedak (nok parallel aan straat, kunstleien), ondanks meerdere verbouwingen vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Beluikte steekbogige vensters op vernieuwde arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in vernieuwde arduinen omlijsting. Oude kern zichtbaar aan achtergevel: steile dakhelling en rechts deels bewaard aandak. Gelagzaal met bewaarde moerbalk met sloffen en Vlaamse haard met gemetste wangen.

• HERMANS J., De heerlijkheid Hingene, Wintam, Eikevliet, Nieuwkerken-Waas, 1988, p. 18.
  • Klein-Brabant een eeuw kontrast, foto's van nu en toen, in Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant v.z.w., Jaarboek XXV-XXVI, Puurs, 1990-1991, p. 50.