Twee dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen

Beschrijving

Rijhuisjes met verankerde bakstenen lijstgevels van elk drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan straat, Vlaamse pannen), opklimmend tot de 17de eeuw, volgens bewoners tot 1680-1690; aangepast in de 20ste eeuw, onder meer verhoogd en samengevoegd tot één geheel. Sobere rechthoekige muuropeningen, op de tweede bouwlaag onder houten latei. Links van de deur: reliëf van een oudere vrouw die haar man voorleest, gemaakt door de huidige bewoner-beeldhouwer G. Boeykens. Linker zijgevel met gedenkplaat "Geboortehuis Pol Le Roy 1 maart 1905".

Aan binnenplaatszijde: gekalkte lijstgevel van vijf traveeën, op gepikte plint. Uiterst links bewaard zandstenen kruiskozijn met oorspronkelijke luiken en smeedwerk; uiterst rechts bewaard opkamervenster met zandstenen onderdorpel. In de opkamer bewaarde moerbalk op slof.