Burgerhuizen in art nouveau en brouwerij

Beschrijving

Onderkelderd dubbelhuis zogenaamd Huis Dael, van vier traveeën en twee bouwlagen, en onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (pannen) van 1908. Art-nouveau-ensemble met geel bakstenen lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Nummer 169-169A begrensd door licht uitspringende en hoger opgaande venstertravee, op bovenste verdieping met over twee bouwlagen doorlopende licht trapezoïdale erker, links tussen twee natuurstenen bekroningen. Twee middentraveeën van bovenverdieping met brede rechthoekige loggia afgesloten door een houten balustrade. Nummer 170 met ruim rondboogvormig benedenvenster en licht gebogen houten erker op de bovenverdieping. Brede dakkapel onder steil schilddak (leien). Bepleisterde fries bestaande uit vierkante panelen en houten kroonlijst.

Achterbouw nummer 169: voormalige brouwerij Frans Hebbelynck (circa 1875), heden ingenomen door een autobedrijf. In L-vorm opgetrokken bakstenen constructies van drie bouwlagen onder zadel- en schilddak (pannen). De gevel bezit een sterk verticalistische opbouw doordat de venstertravee zich in rechthoekige verdiepte nissen tussen lisenen bevinden; openingen onder strekse boog en op hardstenen dorpels. Zware ellipsvormige verankering op elke liseen, tussen tweede en derde bouwlaag.

Op de begane grond bestaat de interne constructie uit brede bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, rustend op slanke gietijzeren kolommen met dekplaat; houtconstructie voor de bovenverdieping.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1908/P/1.
  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.