Hoekcomplex De Roos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex De Roos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex

Beschrijving

Hoekhuis met aanbouwen rechts, zogenaamd De Roos. Heden breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit tweede helft 16de eeuw, eerste helft 17de eeuw.

Witgeschilderde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand. Voorzien van rechthoekige muuropeningen met platte bandomlijsting en kroonlijst. Linker zijgevel, oorspronkelijke voorgevel, in de Grauwpoort: verankerde bakstenen trapgevel (6 treden, schouderstuk en topstuk), geleed door zandstenen banden en met zandstenen hoekstenen. Overkragende bovenverdieping op rondbogen. Rechthoekige vensters met kruiskozijnen, kwartholle dagkanten en ontlastingsbogen. Geveltop geopend met rechthoekig laadvenster en steigergat. Rechter zijpuntgevel.

Rechts aanbouw achter vooruitspringende muur van witgeschilderde baksteen met centrale verankerde korfboogpoort met afgeschuind profiel. Erachter lijstgevel van witgeschilderde baksteen: twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen), uit 18de eeuw. Aansluitend rechts naast de muur breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Onder zadeldak (Vlaamse pannen), linker zijtuitgevel met muurvlechtingen; volgens archiefstukken voormalige paardenstallen opgetrokken in 1722. Verankerde en witgeschilderde bakstenen lijstgevel met centraal, getrapt dakvenster met schouderstukken: korfboogvormig laadvenster en steigergat. Gedichte muuropeningen op de begane grond. Getoogde bovenvensters met roedeverdeling. Onderbroken hangende goot.

Zijaanbouw in de Grauwpoort: verankerde bakstenen lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen, onder steil zadeldak (pannen) met linker en rechter zijaandak, uit 17de eeuw. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten, zandstenen hoekstenen en latei, behouden duimen en alternerend bak- en zandstenen ontlastingsbogen. Hangende goot.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 302, nummer 3.