Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Imposant hoekhuis op trapezoïdale plattegrond, volgens een aanvraag van 1906 gebouwd in opdracht van Florimond Van Bambeke als ruim winkelpand met daarnaast een café.

Het gebouw van vier bouwlagen hoog en elf traveeën breed is afgedekt met een mansardedak (kunstleien) en vertoont een merkwaardige mengeling van neoclassicistische- en art-nouveau-elementen in een constructie waarvan de onderste drie bouwlagen neigen tot een glazen skeletbouw.

De gevel, opgebouwd uit witgeglazuurde baksteen met verwerking van arduin, is sterk geritmeerd. Drie traveeën worden telkens gegroepeerd en van de andere gescheiden door een bredere travee. Kolossale pilasters en een gekleurde bloemenfries van tegels onder de gekorniste kroonlijst kenmerken de brede traveeën. De tegelfries is opgebouwd uit telkens zestien grote, in steengoed of gres uitgevoerde tegelplaten, versierd met witte lelies met opvallende meeldraden, een decoratie uit de ateliers van Gilliot & Cie. Boven het omlopende hoofdgestel zijn de gebundelde traveeën gemarkeerd door een rechthoekige dakkapel met rondboogvenster en vleugelstukken. Tussen de dakkapellen bevindt zich telkens een oeil-de-boeuf.

De begane grond en entresol zijn opengewerkt tot een groot glazen uitstalraam, en zijn verticaal en horizontaal onderverdeeld door hardstenen pilasters en banden. De derde bouwlaag, met een doorlopend hardstenen balkon op bewerkte kraagstukken, draagt de brede houten erkers met ruime vensters en een bekronend hoofdgestel. Daartussen komen boogvormige drielichten met balustrade voor. De bovenste verdieping wordt geritmeerd door gekoppelde, gebogen deurvensters en drielichten met arduinen boogstenen en bogen.

De zijgevels zijn opgetrokken uit voornamelijk witgeglazuurde baksteen en worden horizontaal geritmeerd door hardstenen banden.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1906/P/16.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 10-11.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Depuydt, Katrijn