Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met deels gedecapeerde, bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, Vlaamse pannen), in kern volgens chronogram van 1701, met 19de-eeuwse aanpassingen.

Naar verluidt tot de Franse Revolutie, mogelijk als pastorie, bewoond door geestelijken; in 1808 vraagt de municipale raad van Hingene om de pastorie, die tijdens de Franse Revolutie was aangeslagen en verkocht aan J.F. Van Goethem, bouwheer van het Rentmeestershuis (nummer 15), opnieuw te mogen aankopen.

De ligging van deze pastorie kon evenwel niet achterhaald worden, maar gezien er sprake was van de bouw van een nieuwe pastorie in 1699, komt het chronogram vrij dicht in de buurt. Desondanks wijzen dossiers en plannen, bewaard in het Provinciaal Archief van Antwerpen, eerder in de richting van het pand C. Van Kerckhovenstraat nummer 7.

Dubbelhuis met 19de-eeuws uitzicht, gemarkeerd door bepleisterde deurtravee met deurvenster en balkon; rechthoekige deur in arduinen omlijsting onder kroonlijst met erboven opschrift "Da paCeM H ChrIste" (1701); houten deur met engelenhoofdjes in reliëfpaneeltjes; flankerende oculi. Rechthoekige vensters, beneden met arduinen lekdrempel, beschilderde latei en bewaarde luikduimen, boven in geprofileerde bepleisterde omlijsting met rocaille sluitsteen en doorgetrokken lekdrempels. Enkele bewaarde lelie-ankers, verwijzend naar de oudere kern.

Interieur: ruime hal met gebronzeerd stucwerkrozet.

Tegen de achtergevel haaks traditioneel aanbouwsel onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met resten van zandstenen omlijstingen van voormalige muuropeningen. Bewaard dakgebint.

Eénlaagse vleugel van twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan straat, Vlaamse pannen), met neogotisch uitzicht, van circa 1872: spitsbogige muuropeningen met ijzeren roeden en onderdorpels van gesinterde baksteen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem/Hingene, schetsen 1872/6.
  • MEES L., Geschiedenis der gemeente Hingene, [Hingene], 1979, anastatische herdruk van de uitgave van 1894, p. 353, 364-365.