Steegbeluik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steegbeluik

Beschrijving

Belangrijk tweezijdig bebouwd steegbeluik achter smalle overbouwde doorgang in de Sint-Lievenspoortstraat. Tweede brede open toegang aan de Keizervest.

In 1837 gebouwd als twee rijen rug-aan-rug-huizen, merkbaar aan de schouwindeling. Onder druk van de stad Gent, telkens een achter- en voorhuis samengevoegd. Vandaar de achterdoorgang achter de huizen (thans geprivatiseerd tot koertjes) en een gevelindeling aan de achterzijde overeenstemmend met de voorzijde.

Beluikhuizen van anderhalve bouwlaag, twee traveeën en spiegelbeeldschema, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde lijstgevels geverfd in wit en pastelkleuren, op gepikte plint. Getoogde muuropeningen met tegeldorpels. Gietijzeren waterpomp in het midden der steeg.

Aanvullende informatie

Hoewel de afzonderlijke woningen voor een groot deel verhoogd of aangepast zijn, bleef de morfologie en de typologie van dit beluik duidelijk herkenbaar.

• Informatie van stad Gent (november 2021).