Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Beschrijving

Vroegere naar de Oude Schelde leidende steeg, heden tweezijdig bebouwd steegbeluik met relatief brede open toegang.

Rechts huizenrij in 1830 opgetrokken (nummer 106-116), nummer 104 afkomstig van een in 1883 verbouwd 18de-eeuws woonhuisje (verschil duidelijk te merken aan de scherpere dakhelling, en de westelijke puntgevel met aandak en vlechtingen). Eenlaagse woningen van twee traveeën (spiegelbeeldschema) onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijk beluikte openingen met tegeldorpel, onder strekse boog, in verankerde gewitte gevel op gepikte plint (nummer 112-116 nu gecementeerd, met schijnvoegen).

Rechtse huisjes van nummers 118-120 oorspronkelijke begin-19de-eeuwse rug-aan-rughuizen; in tweede kwart 19de eeuw voor- en achterhuis samengevoegd, in 1876 terug opgedeeld, begin 20ste eeuw terug samengevoegd. De oude rug-aan-rug-vorm onder meer nog merkbaar aan de verdeling der schouwen. Woningen van anderhalve bouwlaag, twee traveeën (spiegelbeeldschema) onder zadeldak (Vlaamse pannen), met verankerde bepleisterde of gecementeerde gevel met schijnvoegen en rechthoekige openingen onder houten latei en met tegeldorpels. Daarnaast twee huisjes van 1876 met dezelfde gevelindeling, doch onder naar de voorgevel afhellend lessenaarsdak. Tussen de huisjes en een vroegere woning met nok loodrecht ten opzichte van de steeg, bewaarde ruïnes van een vroegere stokerij en magazijn. De woning, in de 19de eeuw reeds bij laatstgenoemde geïncorporeerd, met sporen van oudere constructies, onder meer resten van vlechtingen in de westelijke gevel.