Steegbeluik

Beschrijving

Onlangs grotendeels gesloopt interessant steegbeluik met brede open toegang, opgetrokken circa 1825-1830. Oorspronkelijk steegbeluik met smalle open toegang, in 1877 verbreed door gedeeltelijke sloping en verbouwing van de woning rechts van de toegang (nummer 22). Aldus kwam een toegang tot stand welke breder is dan de ruimte tussen de gevels der huizen (2,05 meter).

Toegang tot het beluik afgesloten door middel van twee betonnen paaltjes. Met bakstenen bevloerde steeg, met gemeenschappelijke waterkraan rechts van toegang; gemeenschappelijke toiletten en urinoir achter laatste woning aan linkerzijde.

Beluikhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder naar achter afhellend lessenaarsdak (Vlaamse pannen); verankerde gekalkte gevels op gepikte plint. Woningen met een gelijkvloerse kamer (met per twee woningen gekoppelde schoorsteen) en een (zolder)kamer op de verdieping; rechtse huizen circa 1940 voorzien van een achterkoertje met berghok en toilet.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.