Cinema Oud Gend

Beschrijving

Rijhuis, heden bioscoopzaal, van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak; daterend van 1845, aangepast in neotraditionele bak- en hardsteenstijl in eerste kwart 20ste eeuw. Bel-etage gemarkeerd door twee houten erkers tussen stenen trapgeveltjes, middentravee bekleed met rijk tegeltableau, voorstellend een volksfeest met de torens van Gent en enkele monumenten op de achtergrond, voorzien van opschrift: "M. Helman (?) - Bruxelles". Voorts rechthoekige vensters tussen negblokken. Aangepaste begane grond.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1845/7521.

Aanvullende informatie

Het pand was bekend als Brasserie-Concert-Cinéma Oud Gend, vanaf 1946 ook onder de naam Century. Al vanaf 1910 werden hier filmvoorstellingen vertoond; vanaf januari 1911 werd het een volwaardige cinema van de Franse firma Pathé. De aanpassingen van het pand in die periode waren van de hand van architect Leon De Keyser, die ook in andere ontwerpen frequent tegelpanelen en keramiek integreerde. De Keyser ontwierp eveneens het cinematheater van Pathé in de Veldstraat (later Cinema Majestic).

Het Helman-tegelpaneel wordt heden bewaard in de collectie van het MIAT. Het werd bij de sloop van het pand begin jaren 1990 gered.

Auteurs: Baeck, Mario