Burgerhuis en bijgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en bijgebouwen

• omvat de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis

• omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerhuis en bijgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beeldbepalend burgerhuis

Beschrijving

Beeldbepalend gebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen in de loop van de 17de eeuw, verbouwd in de eerste en tweede helft van de 18de eeuw. Huis van twee verdiepingen, aan de voorkant met een lijstgevel van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen), afgelijnd door een onderbroken brede kroonlijst op klossen. Rechthoekige deuren en vensters waarvan de kruiskozijnen vermoedelijk volgens archiefstukken werden verwijderd in 1768. Sterk verweerde geblokte zandstenen vensteromlijstingen met oren uit de eerste helft van de 18de eeuw. Op de bovenverdieping smeedijzeren rococoleuningen (1768). Tweede en vijfde travee benadrukt door de uitgewerkte, heden vliegende dakvensters voorzien van vleugelstukken afgelijnd met voluten en bekroond met een driehoekig fronton (eerste helft van de 18de eeuw). De linker zijgevel, uitziend op het water, bestaat uit een trapgevel (6 trappen + topstuk) en een lijstgevel respectievelijk van twee en drie traveeën. Rechthoekige vensters in zandstenen omlijstingen met oren, overspannen met ontlastingsbogen. Bolkozijn en zolderluik in de geveltop.

Gelijkaardige rechter zijgevel in de Sint-Widostraat doch bestaande uit een tweeledige in- en uitgezwenkte top van twee traveeën begrensd door voluten met dekplaten en bekroond met een driehoekig fronton. Twee blindvensters op de bovenverdieping; geveltop met bolkozijn en sporen van gevelstenen. Lijstgevel van drie traveeën; twee rechter vensters van verhoogde begane grond boven een overwelfde kelder op centrale zuil. Achtertrapgevel (8 trappen + topstuk).

Eénlaagse bijbouw achter het woonhuis, met zadeldak (Vlaamse pannen). Aan de waterkant met drie kruiskozijnen op de benedenverdieping en vijf bolkozijnen op de bovenverdieping; in de Sint-Widostraat met rechthoekige venster en poort en een gedichte korfboogpoort van zandsteen (eerste helft van de 18de eeuw?).

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 181, nummer 3.