Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats

Beschrijving

Nabij het kruispunt met de Dulftstraat, inplanting van de gemeentelijke begraafplaats, sedert 1898, ter vervanging van het kerkhof ten zuiden van de kerk (zie Kardinaal Cardijnplein); in de noordwesthoek gegroepeerde graven met ijzeren kruisen van de religieuzen van Bornem. Ten zuidwesten hiervan eclectische grafkapel van de familie de Marnix de Sint-Aldegonde (eerste kwart 20ste eeuw); opgetrokken uit arduin en witte baksteen; rechthoekige plattegrond van drie + drie traveeën onder zinken zadeldak; in het fronton van de voorgevel wapenschild gedragen door twee eenhoorns met familie-lijfspreuk "Repos Ailleurs"; bronzen deur.

• VAN ROOSBROECK J.J., Bornem 1900, Wespelaar, 1988, p. 19.