Convent Ten Langenacker

Beschrijving

Voorheen "Convent Ter Lanaecker", heden Huis Sint-Jozef ten Langenacker, Diocesaan Centrum voor Kathechetische Documentatie. Volgens archiefstukken opgetrokken in 1650.

Convent met L-vormige plattegrond, haaks ingeplant in de zuidwestelijke hoek van het begijnhof. Toegankelijk langs een steekboogpoort in een gecementeerde trapgevel (3 treden + topstuk), voorzien van een rondboognis met beeld van de Heilige Jozef met Kind.

Dubbelhuis van zeven traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van drie houten dakkapellen boven de kroonlijst. Bakstenen lijstgevel, verankerd met muurankers met kram en krul. Bepleisterde hoekblokken. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde negblokken met kwartholle dagkanten en ontlastingsbogen. Rechthoekige deur in een geriemde zandstenen omlijsting met oren waaronder voluten, bovendorpel geschraagd door fijn geprofileerde kraagstenen en afgelijnd door een rechte kroonlijst; bolkozijnen en getralied bovenlicht in een vlakke zandstenen omlijsting met oren, gebogen en gesculpteerd boogveld met centrale cartouche voorzien van Christusmonogram IHS tussen rankwerk en rocailles en onder een gebogen druiplijst. Links zijpuntgevel, oorspronkelijk waarschijnlijk een zijtrapgevel, van drie traveeën met gelijkaardige vensters. Rechthoekig zoldervenster geflankeerd door twee omlijste kleinere steekboogvensters met oren en gebogen druiplijst, geveltop met ovale oculus in een fraaie gesculpteerde omlijsting met gevleugeld engelenhoofdje en schelpmotieven. Rechts van het derde benedenvenster een ingemetselde gesculpteerde statie van de oude vijftiendelige kruisweg uit 1621.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 19.