Convent Heilige Familie of Convent Huyshove

Beschrijving

Zogenaamd "Convent Heilige Familie of Convent Huyshove", heden revalidatiecentrum. Complex met U-vormige plattegrond, volgens archiefstukken opgebouwd in 1652.

Ommuurde voortuin midden voorzien van een bepleisterd trapgeveltje (3 treden + topstuk) waarin een korfboogvormige poort met kwarthol profiel. Rondboognis in een brede geprofileerde spiegelboogvormige omlijsting met vier oren en een gebogen druiplijst; op een geprofileerde kraagsteen en onder een schelpvormige afdekking bevindt zich een beeldengroep van de Heilige Familie.

Gerestaureerde voorgevel van acht traveeën met dubbelhuisopstand, onder de kroonlijst voorzien van drie nieuwe cartouchevormige gevelstenen waarop datering 1662. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde negblokken. Linker zijgevel van drie traveeën, grotendeels tot puntgevel aangepaste trapgevel met een gedicht kruiskozijn op de bovenverdieping; geveltop met centraal kruiskozijn geflankeerd door omlijste kleinere steekboogvensters en een omlijste oculus in de top. Linker zijvleugel met behouden kruiskozijnen in de bovenvensters.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 19.