Sint-Godelievekapel

Beschrijving

Vanouds een befaamd bedevaartsoord voor oog- en keelkwalen. Op het feest van de Heilige Godelieve (6 juli) volgde vroeger een veertiendaagse kermis.

Eenbeukige bakstenen kapel van één bouwlaag met naar het oosten georiënteerd koor op trapezoïdale plattegrond, volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) opgetrokken in 1638 en ingewijd in 1639. Zuidgevel gebouwd tegen de voormalige infirmerie. Afgedekt met zadeldak (leien), midden voorzien van een opengewerkt klokkentorentje met ingesnoerde spits. Schip verbouwd in 1723.

Westgevel, tot puntgevel verbouwde bakstenen trapgevel op gecementeerde zandstenen (?) plint waarin uiterst rechts een getralied venster. Beneden links een gedicht bolkozijn met deels behouden zandstenen dorpels en boogstenen. Voorts twee rechthoekige beneden- en een bovenvenster met zandstenen hoekstenen, latei; alternerend bak- en zandstenen ontlastingsboog van het zoldervenster onder een gesculpteerde zandstenen cartouche met puttohoofdje. Links afgeschuinde hoek, tot halverwege van zandsteen, met ingemetselde gesculpteerde statie van een uit 1621 daterende kruisweg.

Brede noordgevel in Lodewijk XIV-stijl van 1723. Bakstenen lijstgevel van vijf traveeën geritmeerd door bepleisterde en beschilderde pilasters en afgelijnd door een hoofdgestel met ter hoogte van de pilasters gekorniste kroonlijst geschraagd door gesculpteerde zandstenen consoles. Centrale poorttravee boven de kroonlijst gemarkeerd door een driehoekig fronton voorzien van een vierkante gevelsteen met wapenschild (grootjuffer van Hoorebeke?). Rondboogpoort met hol beloop op neuten en imposten, ingeschreven in een rechthoekige, geblokte zandstenen omlijsting, afgelijnd door een gekorniste kroonlijst met borstbeeld. Steekboogvensters ingeschreven in vlakke bepleisterde omlijstingen met oren onder een gebogen druiplijst. Sporen van een gedichte rondboog links. Koor verlicht door twee spitsboogvensters met eenvoudige Y-tracering; zandstenen afgekante hoek met ezelsoor.

Schip overwelfd met een drieledig tongewelf, gedateerd 1750, versierd met fijn rococostucwerk en plafondschilderingen toegeschreven aan P. N. Van Reysschoot. Koor, eveneens overkluisd met een tongewelf, bekleed met beschilderde houten lambriseringen in rococostijl.

Mobilair: Twee zijaltaren voorzien van schilderijen met taferelen uit het leven van de Heilige Godelieve door J. Janssens en E. Wante. Miraculeus middeleeuws, Christusbeeld, zogenaamd "de Zwarte God", afkomstig uit het verdwenen penitentenklooster bij Sint-Jacobs. Fraaie gesculpteerde houten communiebank in barokstijl, mogelijk geleverd door J.B. Van Helderbergh in 1725.