Burgerhuis met tuinpaviljoen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met tuinpaviljoen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Ruim burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl. Totaal verbouwde benedenverdieping afgelijnd door een breed cordon. Licht uitspringend middenrisaliet van twee traveeën. Rechthoekige bovenvensters per travee gescheiden door vlakke pseudo-pilasters die het onversierde hoofdgestel met gelede architraaf schragen. Lagere bovenste vensters boven verdiepte borstweringen welke verrijkt zijn met fijne stucmotieven als spiraalvormige bladranken, medaillons en rozetten.

Tuinhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, met één bouwlaag en drie traveeën, onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), als afsluiting van de tuin (achteraan). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met typische Lodewijk XVI-ornamenten als rozetten, opgehangen festoenen, acanthusbladen en -ranken. Vlak omlijste rechthoekige vleugeldeuren uitgespaard in ondiepe rechthoekige nissen. Licht uitspringende middentravee met omlijst blind rondboogveld gevuld met fijn symmetrisch stucwerk bestaande uit acanthusranken en rozetten, rondom een centraal puttofiguurtje met lier.