erfgoedobject

Herenhuis Hotel de Lovendegem

bouwkundig element
ID
19396
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19396

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig "Hotel de Lovendegem", later zogenaamd "Hotel de Breyne" en thans zogenaamd "Huis van den Arbeid". Classicistisch herenhuis met een brede monumentale voorgevel van twaalf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen), daterend van circa 1775. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op plint van zandsteenblokken. Middenrisaliet van vier traveeën en twee zijrisalieten van twee traveeën. Rechthoekige vensters in stucomlijsting met oren, op de begane grond beluikt en op de bovenverdieping voorzien van Lodewijk XVI-consoles, in het middenrisaliet verrijkt met guirlandes. Hoofdgestel gekornist en gedragen door classicistische consoles ter hoogte der risalieten. Attiek opengewerkt met balustrades tussen postamenten. Markante rondboogdeur; geprofileerde arduinen omlijsting op neuten, versierd met rozetten in de zwikken en op de sleutel; geflankeerd door zuilen met geprofileerde basis en waarop een kroonlijst rust die een gesmeed ijzeren leuning, met verwerking van verstrengelde initialen A B in het centraal motief, draagt. Bepleisterde achtergevel met gelijkaardige vensters doch zonder verdere gevelversiering.

Interieur. Sporen van overwelfde kelders met gedrukte kruisgewelven, overblijfselen van een oudere bouw. Salons aan de straatkant met Lodewijk XVI-stucdecoratie, schouwen en schouwmantels.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis Hotel de Lovendegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19396 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.