Monasterium van de zusters kapucinessen

Beschrijving

Monasterium van de zusters kapucinessen. Contemplatieve kloostergemeenschap van de franciscanerorde, afkomstig van Bergen en opgericht te Gent in 1672. Sinds 1699 ondergebracht in hun klooster op de Reep vanwaar zij een tweede maal in 1796 verjaagd werden. Tachtig jaar verbleven zij te Merendree tot Monseigneur F. Bracq bisschop van Gent, in 1876 de orde herstelde: met de hulp van andere vrijgevingen werd op een stuk grond tussen de Keizersvest en de Crevelstraat een nieuw klooster opgericht.

Neogotisch bakstenen complex gebouwd van 1875-1876 naar ontwerp van Flor Van Varenbergh. Op straat uitziend met de voorgevel van de directeurswoning (nummer 6) en rechts daarvan een muur met poort die toegang verleent tot de kleine voortuin van de kapel waarvan de lengteas loodrecht staat op de straat. Achter de directeurswoning bevindt zich het huis der meiden met de toegang tot het slotklooster, naar verluidt vier onderkelderde vleugels van drie bouwlagen rondom een onregelmatige vierhoekige pandhof waarvan een hoek ingenomen wordt door het koor van de kapel. Naast de rechter langsgevel van de kapel bevindt zich een smalle doorgang die op het eind eveneens toegang verleent tot het slotklooster.

Openbare kapel Sint-Franciscus van Assisië. Eenbeukige neogotische kapel van vijf traveeën uitlopend op een driezijdige koorsluiting en met links in de laatste travee voor het koor een rechthoekige zusterkoor. Verankerde bakstenen voorpuntgevel met centrale spitsboogpoort onder een arduinen druiplijst met gestrekte uiteinden. Daarboven een spitsboognis met beeld van de Heilige Franciscus onder een gebogen druiplijst bekroond met kruisbloem. Top met driehoekige oculus met gebogen zijden en gevuld met drielob onder een klein spitsboogvormig blindvenster.

Overwelfd met kruisribgewelven en verlicht door spitsboogvensters met eenvoudig traceerwerk.

Mobilair: neogotisch houten doksaal, biechtstoelen en communiebank. Fraaie wit- en blauwgeschilderde muurkapel uit vierde kwart 19de eeuw in neogotische stijl met rijkelijk gestoffeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. bekroond met opengewerkt lantaarntorentje, opgehangen tegen de rechtermuur van de voortuin der kapel.

Gebouwen aan de straat gesloopt; gebouwen in binnenblok met onder meer kapel deels nog bewaard.