Zwembassin Van Eyck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zwembassin Van Eyck

• is aangeduid als beschermd monument Zwembassin Van Eyck

Beschrijving

Zwembassin "Van Eyck", opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in 1886 naar ontwerp van architect Ed. De Vigne, zie bouwaanvraag. Bak- en hardstenen voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met mansardedak (zinkplaten), voorzien van twee dakkapellen. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, begrensd door schuin geplaatste hoekpilasters. Hardstenen plint met getraliede keldergaten. Uitspringende middentravee met ingang, begrensd door kolossale pilasters, boven het entablement bekroond met een drielicht als dakvenster onder een driehoekig fronton. Benedenverdieping geleed door brede horizontale banden van natuursteen. Rechthoekikge muuropeningen in geprofileerde natuurstenen omlijstingen met kroonlijst of met oren. Fries van de deur met opschrift "Bains". Omlopend hoofdgestel, fries versierd met diamantkoppen en midden voorzien van gevelplaat met opschrift "Badhuis". Gekorniste kroonlijst, deels voorzien van klossen. Binneninrichting vernieuwd in 1932, betonconstructie naar ontwerp van architecten G. Andoor en F. De Boever.

• Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, F.138/D.79.
  • GILLES P. 1935: La piscine Van Eyck, à Gand, Bâtir XXVI, 21.