erfgoedobject

Herenhuis en achterliggende werkplaats

bouwkundig element
ID
19267
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19267
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak (pannen), uit midden 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel, horizontaal geleed door imitatiebossage op de benedenverdieping en cordons. Bredere en licht uitspringende poorttravee gemarkeerd door imitatiehoekstenen en een bijkomende vensteromlijsting onder een kroonlijst op de tweede verdieping. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters met geprofileerde omlijstingen. Met spiegels versierd hoofdgestel en gekorniste kroonlijst op modillons.

In achterbouw bevinden zich de resten van een in 1887 opgetrokken beeldhouwerswerkhuis, waarvan de gevel echter tussen de twee wereldoorlogen op een banale wijze verbouwd werd. Bakstenen constructie van negen traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), met poorten op de begane grond en rechthoekige vensters op de verdiepingen. In interieur nochtans een behoorlijk door middel van ijzeren spanstangen verstevigd houten spant, waarvan de spantbenen op binnenpilasters rusten.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis en achterliggende werkplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19267 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.