Hoekcomplex in classicerende barok

Beschrijving

Merkwaardig hoekcomplex met de Jan Breydelstraat in classicerende barokstijl van 1706 (op gevelsteen, volgens bouwaanvraag van 1705), vanouds onderverdeeld in verschillende panden. Verankerde bak- en zandsteenbouw met drie bouwlagen onder schilddak (leien) met uitgewerkte houten dakkapellen tussen voluutvormige vleugelstukken en bekronend gebogen of driehoekig fronton; twee metalen dakbekroningen sieren de nok. Gelijkaardige voor- en zijgevel van respectievelijk negen en acht traveeën, horizontaal belijnd door omlopende waterlijsten en geritmeerd door per vier gekoppelde kruiskozijnen. Versierde borstweringen met zware barokke bloemen- en vruchtenslingers, op de tweede bouwlaag alternerend met balustrades; onversierde spiegels op de bovenste verdieping. Klassiek hoofdgestel met gelede zandstenen architraaf op Lodewijk XIV-consooltjes, fries en kroonlijst.

Achtergevel uitziend op de Lieve bestaande uit twee delen van elk twee traveeën en vier bouwlagen waaronder zichtbare kelderverdieping: linkerhelft met trapgevel (zeven treden + topstuk met bolornament) onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op het water); rechterhelft met lijstgevel onder druiplijst; op de derde bouwlaag rechts en in de geveltop met balustrades in de borstwering. Kelderverdieping van grote natuursteenblokken, links met korfboogpoort en venster, een bolkozijn in rechterhoek.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 48, nummers 1,7.