Stadswoning met houten achtergevel

Beschrijving

Oorspronkelijk een diephuis met trapgevel (7 treden + topstuk), drie bouwlagen van vier traveeën onder een zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 16de eeuw. Heden bepleisterde en beschilderde voorgevel met verbouwde rechthoekige vensters met doorlopende onderdorpels en sporen van ontlastingsbogen of boogvelden op de tweede bouwlaag. Lelieankers tussen de bouwlagen. Verbouwde begane grond met mooie houten winkelpuien.

De achtergevel langs de Lieve is de enige resterende houten gevel van Gent. Behouden achterpuntgevel langs de Lieve, daterend uit de 16de eeuw. Typische houten gevelordonnantie met zichtbare, bepleisterde en witgekalkte bakstenen kelderverdieping, heden door een steunbalk in twee verdeeld en drie overkragende bovenverdieping waarin de gekoppelde houten kruiskozijnen uitgespaard zijn. Eveneens overkragende puntgevel afgezet met typische drielobbige windborden naar gotisch model.

Auteurs: Linters, Adriaan; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke

De bovenverdiepingen van de voorgevel werden ontpleisterd en gerestaureerd.