Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gereconstrueerde gevel van 1653

Beschrijving

Gereconstrueerde gevel van 1653, door de Vrienden van Oud Gent hier herbouwd in 1960 (gevelsteen), doch afkomstig van het E. Anseeleplein. Zandstenen voorgevel met trapgevel (6 treden + topstuk) drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Registerindeling door middel van waterlijsten ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de kruiskozijnen. Overkragende bovenverdieping op rondbogen rustend op voluutvormige consoles; gelijkaardige boogvelden bij de bovenvensters en in de geveltop. Uitgewerkte muurankers in de zwikken. Centrale deur met tussendorpel op consooltjes en getralied bolkozijn bovenlicht.

Oorspronkelijke achtergevel van 1660-1661, uitziend op de Lieve, hersteld in 1958. Trapgevel van drie traveeën met drie bouwlagen waaronder zichtbare kelderverdieping, opgetrokken uit bak- en zandsteen. Overkragende verdieping op rondbogen, kruis- en bolkozijnen in zandstenen omlijsting met negblokken. Toegevoegd terras op het water.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 113, stadsrekening 16 van 1660-1661.