Opslagplaats ijzergieterij Verhoost-Tertzweil

Beschrijving

Voormalig magazijn der ijzergieterij Verhoost-Tertzweil (1863), thans autotoonzaal. Industriële baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling (exterieur thans bijna volledig ingebouwd). Constructief interessant door het gebruik van bakstenen troggewelven tussen metalen I-balken, welke via een uit twee I-balken samengestelde ligger op een gietijzeren kolom met dekplaat rusten. Op de verdieping draagt een gelijksoortige kolom een I-balk, waarop een houten moerbalk rust, welke tevens in binnenpilasters verankerd is. Kolomkop, I-balk en moerbalk werden later gevat tussen vier kleine op de kolomkop gelaste en op de moerbalk genagelde U-ijzers.

Auteurs: Linters, Adriaan