Neoclassicistisch huizenblok

Beschrijving

Oostzijde der straat. Eertijds prestige architectuur tegenover het station. Met uitzondering van enkele winkelpuien gaaf bewaard neoclassicistisch huizenblok tussen Zuidstationstraat en de Sint-Annastraat, volgens V. Fris begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag. Symmetrische gevelordonnantie gemarkeerd door drie klassieke portieken met driehoekig fronton gedragen door zes Ionische zuilen en hoekrisalieten met bekronende attiek. Als sokkel opgevatte begane grond met imitatiebanden en voorzien van rondboogvormige muuropeningen in hoekrisalieten en portieken. Voorts rechthoekige muuropeningen. Bel-etage geaccentueerd door uitgewerkte balkons op consoles, balustrades in risalieten en vensterbekroningen op consoles, zijnde driehoekige frontons op de hoekrisalieten en verder kroonlijsten.

Middenste portiek (tussen nummer 24 en 25-26) voorzien van rondboogarcade van drie traveeën met doorgang naar de Tweebruggenstraat, gedateerd 1884. Nummer 3-5. Zogenaamde "Cinema Capitole". Bioscoopinrichting naar ontwerp van G. Henderick van 1932.

• FLOUQUET P.L. 1935: Geo Henderick ou symbolisme et architecture d'intimité, Bâtir XXVI, 13.
  • FRIS V. 1920: Les accroisements et les transformations de la superficie bâtie de Gand au XIXe siècle, Bulletin de la société d'histoire et d'archéologie XXVII-XXVIII, Gent, 123, 153.

Auteurs: Lanclus, Kathleen