Barok hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Barok hoekhuis

• is aangeduid als beschermd monument Barok hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis in barok

Beschrijving

Verweerd barok hoekhuis dat sinds lang de aandacht en bewondering van kunstenaars en voorbijgangers afdwingt, heden [1979] in bedroevende vervallen staat. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen), met schuin ingeplante zijgevel van twee traveeën, volgens archiefstukken opgetrokken in 1704. Verankerde en bepleisterde baksteenbouw.

Voorgevel: verhoogde halsgevel waarvan de vleugelstukken uitlopen op totaal verweerde voluten terwijl het bekronende driehoekige fronton verdwenen is. Gekoppelde rechthoekige bovenvensters gevat tussen waterlijsten, voorts met kruiskozijnen en kwartholle dagkanten. Borstweringen verfraaid met spiegels met uitgespaarde hoeken. Rechthoekige deur met kwartholle dagkanten, stenen tussendorpel (op console) en bolkozijn als bovenlicht. Pui afgelijnd door omlopende doch deels verdwenen waterlijst. Geveltop geopend met vlak omlijst zoldervenster met afgeschuinde bovenhoeken en verweerde druiplijst.

Zijgevel in de Abrahamstraat: lijstgevel waarvan de registers afgelijnd zijn door verweerde waterlijsten en borstwering versierd met gelijkaardige spiegel. Boven rechtse travee: slepend dakvenster met voluutvormige vleugelstukken, bekroond met driehoekig fronton voor een zadeldakje. Rechthoekig dakvenster met vlakke omlijsting met oren en verweerde rechte druiplijst; verdwenen spiegel op de borstwering. Rechthoekige vensters, met behouden kruiskozijn op de bovenverdieping. Hangende goot.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 74, nummer 2.

Aanvullende informatie

De originele bouwaanvraag met tekening uit 1704 vermeldt dat het huis gebouwd werd door Theodor Ignace vander Meersche, heer van Ten Hooghe.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000660, Gewad 33 (S.N. 1981).