Herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Twee gelijklopende en identieke gevelwanden in neoclassicistische stijl daterend van 1846 en 1849. Drie bouwlagen hoog met voorgevels van respectievelijk zeven en acht traveeën onder afgewolfde zadeldaken (pannen).

Ten noorden van het Frankrijkplein met ontpleisterde voorgevels en deels aangepaste muuropeningen.

Ten zuiden van het Frankrijkplein en langs de Muinkkaai (Franklin Rooseveltlaan nummers 1-3) dubbelhuis met oorspronkelijke gevelbepleistering en -ordonnantie: -rechthoekige omlijste vensters en geaccentueerde bel-etage door driehoekige frontons op consoles, balusterleuningen en balkon, centrale rechthoekige poort in eenvoudige geprofileerde omlijsting.

Gelijkaardige zijgevels doch zonder accentuering van de hoofdverdieping: het pand ten noorden van het Frankrijkplein met zijgevel van drie traveeën en van acht traveeën uitziend op Kuiperskaai; Franklin Rooseveltlaan nummer 1-3 met aanbouw langs de Muinkkaai, onder meer een 19de-eeuws dienstgebouw geritmeerd door blinde rondbogen op pilasters; voornamelijk aangepaste muuropeningen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1846//7082, 1849//7084.

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke identieke gevelwanden, is het volume met een voorgevel van zeven traveeën ten noorden van het Frankrijkplein en een zijgevel aan de Kuiperskaai gesloopt. Van het herenhuis ten zuiden van het Frankrijkplein, heden Franklin Rooseveltlaan 1-3, zijn de acht traveeën brede voorgevel en de vijf traveeën brede zijgevel aan de Muinkkaai bewaard en geïntegreerd in een recent complex. Het 19de-eeuwse dienstgebouw aan de Muinkkaai werd hierbij gesloopt.