Abdij of Klooster van Doornzele

Beschrijving

Voormalige "Abdij of Klooster van Doornzele". In 1586 vestigden zich hier zusters, afkomstig van het klooster van Doornzele (gehucht in de parochie Evergem), geplunderd door de beeldenstormers in 1578. Ze bouwden er een klooster en kapel. De gedeeltelijk bewaarde kloostergang is gedateerd "Anno 1661". Het werd afgeschaft in 1797 en heringericht door enkele religieuzen in 1823 onder de naam van "Dames de l'instruction Chrétienne". Sindsdien bezet door verscheidene schoolinrichtingen.

Het enig resterende gedeelte is de kloostergang op vierkante plattegrond met oorspronkelijk behouden oostelijk pand: gedrukte stergewelven gescheiden door brede gordelbogen op geprofileerde consoles; centraal motief met datum "Anno 1661". Behouden doch sterk verbouwde zuidelijk, westelijk en noordelijk pand oorspronkelijk verlicht door zes steekboogvensters onder gebogen druiplijst. Binnenplaats onder glazen koepel. Blinde straatgevel: verankerde baksteenbouw met gedichte bolkozijnen met zandstenen latei onder de kroonlijst. Zadeldak (pannen). Recente vensters en poort.

• Stadsarchief Gent, nota's Van Werveke, nummer 464.