Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Nummers 40, 42-46: oorspronkelijk bestaande uit een oude kern (17de eeuw?) links en een empirehuis van drie traveeën en twee bouwlagen rechts, volgens archiefstukken opgetrokken in 1824; van laatstgenoemde bleef het rondboogvenster op de bovenverdieping bewaard met booglijst op imposten en ingeschreven in een rechthoekige nis. Volgens archiefstukken volgde in 1830 een verbouwing van het linker huis en werd aan het geheel de bovenste verdieping toegevoegd zodat twee zelfde enkelhuizen ontstonden waarvan de bovenvensters per travee ingeschreven werden in rechthoekige nissen. Huidige lijstgevel van vier traveeën grotendeels met vernieuwd gevelparement van geglazuurde baksteen en totaal aangepaste begane grond.

Nummer 48 onder doorlopende kroonlijst, van 1834; eenvoudige rechthoekige vensters.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1824/2398, 1830/2405, 1834/2414.