Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegariusparochie

Beschrijving

Pastorie, met voortuin, gebouwd circa 1775. Dubbelhuis met sterk symmetrisch opgevatte, gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, leien). Horizontaal geaccentueerd door imitatiebanden op de begane grond, geprofileerde puilijst, doorgetrokken lekdrempels en klassiek hoofdgestel. Rechthoekige vensters in arduinen omlijsting, op de tweede bouwlaag geprofileerde omlijsting met oren. Steekboogdeur eveneens in geprofileerde arduinen omlijsting met merktekens van 1777. Houten deur vermoedelijk van 1887. Muurvlechtingen in rechter zijgevel.

Voortuin met ijzeren hek van 1890. Sobere witgeschilderde achtergevel met rechthoekige muuropeningen in arduinen omlijsting; rechthoekige deur met bovenlicht in steekboogomlijsting. Marmeren schouwen van 1885.

• VAN BELLE J.L., Dictionnaire des signes lapidaires. Belgique et Nord de la France, sine loco, 1984, p. 67.
  • VAN ROOSBROECK J.J., Bornem 1900, Wespelaar, 1988, p. 118, 119, 122.