erfgoedobject

Huizen in eenzijdig bebouwd steegbeluik

bouwkundig element
ID
18840
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18840
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Ruim en open, eenzijdig bebouwd steegbeluik (1869) achter smalle overbouwde toegang doorlopend tot in de Patrijsstraat met een tweede open toegang op de breedte der steeg. Op de linkerzijde goed onderhouden arbeidershuizen van twee en een halve bouwlaag, twee traveeën (repeterend schema) onder zadeldak (pannen). Getoogde muuropeningen op hardstenen dorpel. Verankerd witgekalkte gevels op gepikte plint. De rechterzijde, oorspronkelijk de voortuintjes, wordt thans ingenomen door een veelheid van constructies van diverse aard, welke zowel van de knutselvaardigheid van de bewoners als van hun gebrek aan (berg-)ruimte getuigen.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huizen in eenzijdig bebouwd steegbeluik [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18840 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.