Kasteel Hemelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Hemelhof

Beschrijving

Gebouwd in 1872 door Alberic Geelhand de la Bistrate, gehuwd met de kleindochter van Graaf Karel de Marnix; in de literatuur wordt vrij algemeen het jaartal 1831 aangenomen als bouwjaar, doch stijlkritisch en volgens de inplanting op de mutatieschetsen van het kadaster, lijkt het jaartal 1872, aangehaald door J.J. Van Roosbroeck, het juiste; in 1954 aangekocht door de gemeente Bornem en volledig ingericht voor de administratieve diensten van de gemeente, die hierheen verhuisden in 1961. Uitbreiding met nieuwe bouw, ingehuldigd in 1988 (zie gedenkplaat onthaal).

Onregelmatig complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl, met trap- en lijstgevels van twee bouwlagen onder leien bedaking; opgetrokken uit baksteen met decoratieve verwerking van witgeschilderde natuursteen (onder meer voor vensteromlijstingen en muurbanden). Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Aan noordwestzijde, hoger opgaande vierkante toren van drie geledingen onder leien schilddak met nokversiering; bovenaan familiewapens. Octogonale traptoren onder ingesnoerde spits aan zuidoostzijde.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem, schetsen 1878/8.
  • VAN ROOSBROECK J.J., Bornem 1900,; Wespelaar, 1988, p. 70.