Twee burgerhuizen ontworpen door J.G. Semey

Beschrijving

Heden twee rijhuizen met verschillend geschilderde, bak- en natuurstenen gevel in eclectische stijl. Volgens archiefstukken daterend van 1897 en naar ontwerp van architect J.G. Semey. Oorspronkelijk gebouwd als een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) met rechter zijtrapgevel en met als vierde travee een overbouwde doorgang naar het bijhorende achterin gelegen magazijn. De twee rechter traveeën werden volgens archiefstukken van 1905 aangepast naar ontwerp van architect Prosper Buyck: benedenvenster vervangen door deuropening en bovenvenster in dezelfde travee gewijzigd, toevoeging van een rechthoekige houten erker boven de doorgang voor het oorspronkelijke drielicht en het rondboogvormig laadvenster. Natuurstenen sokkel in rustica afgelijnd door arduinen afzaat. Toepassing van sierankers, speklagen, diamantkopjes en bol-, kruis- en drielichtskozijnen. Linker gevel met overkragende bovenverdieping en gebogen aanzettende trapgeveltop verrijkt met gevelstenen met opschrift, "jaer/1898" en topoculus. Gewijzigde benedenverdieping. Poorttravee links op bovenverdieping tussen lisenen en bekroond door gebogen en getrapte top.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1897/C/73, 1905/C/60.