Mouterij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mouterij

Beschrijving

Voormalige mouterij, volgens bewoner van 1885-1888 en in 1946-1947 deels, in de jaren 1950 volledig ingericht als wasserij; heden buiten gebruik. Achterin gelegen, industrieel complex, bestaande uit een mouterij, aansluitende ast en een woonstalhuis van een 19de-eeuwse boerderij.

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (nok loodrecht op straat, Vlaamse en mechanische pannen); blokvormige ast deels onder plat dak, deels onder lessenaarsdak. Onderkelderde mouterij met lijstgevel van elf traveeën en twee bouwlagen met getoogde muuropeningen onder doorgetrokken druiplijst; laadluik met bewaard katrolsysteem in de eerste travee.

Interieur met bewaarde troggewelven op gietijzeren zuiltjes in de kelders; elders houten vloeren. Gekanteelde ast van drie geledingen met deels aangepaste muuropeningen. Woonstalhuisje met getoogde, deels aangepaste muuropeningen en klimmend dakvenster.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem, schetsen 1890/12.