Neoclassicistisch landhuis en dienstgebouwen

Beschrijving

Voormalig lustverblijf door de heer Hamelinck volgens kadastergegevens gebouwd circa 1847, later eigendom van de heer Laevens (Poppkaart). Eertijds gelegen aan de oude Sasse Vaart, later omgevormd tot het Kanaal Gent-Terneuzen. In 1924 werd door de huidige eigenaars, de N.V. "L'acide carbonique pur", een bouwaanvraag ingediend voor de nog bestaande fabrieksgebouwen ernaast. Mooie ingang met ijzeren hek tussen pijlers in de vorm van een pijlenbundel.

Landhuis in neoclassicerende stijl van zeven traveeën en twee bouwlagen boven kelderverdieping onder schilddak (leien). In de jaren 1960 ontpleisterde lijstgevels met rechthoekige vensters. Voor- en achtergevel met middenrisaliet van drie traveeën. Huidige voorgevel (zijde Pantserschipstraat) met centrale rondboogdeur: boogomlijsting op pilastertjes, ervoor trap met bordes en balustrade. Achtergevel: op verhoogde begane grond vier Ionische zuilen waartussen rondboogvensters met waaier, op bovenste verdieping met arduinen kroonlijst. Omlopend gekornist hoofdgestel.

Binnenin ovale hal met marmeren inlegvloer, bewaarde stucplafonds met wijnranken, behouden trap en trappaal met mythologische slang en drie mascarons met saterkopjes.

De voormalige dienstgebouwen, eveneens van 1847, horen heden bij de eiercentrale, opgericht door de Belgische Boerenbond in 1929. Aan de Lieve: bakstenen gebouwtje van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (pannen) op gecementeerde plint. Rondboogvormige muuropeningen met opgevuld boogveld, versierd met attributen en opschriften "Ieder voor Allen" en "Allen voor Ieder". Op de benedenverdieping vensters en deur gevat in ondiepe rondboogarcade.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIII (Gent), 1847/1.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/Q/26 en 1929/P/20.