Sluiswachterswoningen

Beschrijving

Sashuizen gelegen op een eilandje in het Tolhuisdok. Op de plaats waar de Verbindingsvaart komende van de Brugse Vaart uitmondt in de Voorhaven. Het eilandje is bereikbaar vanuit de Wiedauwkaai via een brugje en vanuit de Sassekaai met twee brugjes met ijzeren reling met leeuwenkopjes. Aan de voorkant uitziend op de Sassekaai met twee rijen platanen. Donkere neogotische gebouwen van baksteen, daterend van de jaren 1880, bij de aanleg van de Voorhaven. Een zelfde huis van de spoorwegbrugwachter staat op de Wiedauwkaai nummer 45-47.

Nummer 2, 3. Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (leien) tussen twee zijtrapgevels op breukstenen plint, opgesplitst in twee dubbelhuizen, in het dak gescheiden door trapgevel. Traveeën met kruisvensters gevat in verdiepte rondboognis met kruisvensters. Centrale deurtravee uitlopend in getrapte dakvensters. Voorts kleine houten dakkapellen.

Nummer 4-6. Gelijkaardige huizen doch nu met andere opsplitsing, namelijk een breedhuis aan de linkerkant met zijtrapgevels, links met arduinen deuropschrift "Kantoor-Bureau", en dwars erop het tweede huis. Erachter dienstgebouwtje van één bouwlaag onder zadeldak. Spitsboogvormige poort en zijgevel geritmeerd door steunberen.