Bedrijfsgebouw

Beschrijving

Voormalige weverij Uyttendaele, heden magazijn van UCO, afdeling Uyttendaele. Bedrijf volgens archiefstukken gebouwd in 1895 op de hoek met de Sint-Juliaanstraat. Na verscheidene uitbreidingen van de fabriek in de loop van het eerste kwart 20ste eeuw in de richting van de Burggravenlaan en de Stropstraat, werden de meeste bedrijfsgebouwen grondig aangepast in tweede kwart 20ste eeuw met gebruik van snelbouwsteen en raekemdaken met metalen spanten waarin vakwerkliggers, veelal zonder steunen ofwel op gerecupereerde gietijzeren kolommen. Het enige vrij gaaf architecturaal overblijfsel van 1895 wordt gevormd door de vroegere woning van de directeur, later conciërgewoning, op de hoek met de Sint-Juliaanstraat, evenals de aansluitende afsluitmuur met toegangspoort.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1895/S/7.