Eclectisch burgerhuis ontworpen door J.G. Semey

Beschrijving

Onderkelderd eclectisch rijhuis van drie bouwlagen en één travee, met zadeldak (pannen), volgens archiefstukken aanvankelijk een winkelhuis daterend van 1899 en naar ontwerp van architect J.G. Semey. Volgens opschrift onder de derde bouwlaag zogenaamd In 't Rijk der Nederlanden. Bak- en natuurstenen getrapte en gebogen geveltop met ingeschreven drielob. Sierankers aangebracht op de hoeken en onder het topstuk. Door opvulling der hoeken later deels aangepast tot lijstgevel. Gewijzigd venster van verhoogde begane grond tussen zuiltjes. Drielicht op bel-etage met gedeelde bovenlichten en zuiltjes als tussenstijlen; tevens voorzien van verdiept paneel met opschrift op banderol: "Geen rijk moest zijn als 't Nederlandsche rijk/ Geen waereldstad aan 't fiere Gent gelijk/ Ten loon voor 't bloed van hunne burgerhelden/ Ter kroon voor 't werk van honderd Artevelden". Gekoppelde bovenvensters onder drielobvormige booglijst met ingeschreven wapenschild waarop klauwende leeuw. Top geopend met driekwartcirkelvormig zoldervenster. Heden garage onder verhoogde begane grond.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1899/B/40.