Burelen en werkhuis firma Metagra ontworpen door André Claessens

Beschrijving

Burelen en werkhuis gebouwd voor de firma "Metagra" naar ontwerp van architect A. Claessens, van 1929 (gevelsteen). Hoekcomplex met de Meersstraat in nieuwe zakelijkheid, aansluitend bij de internationale stijlrichting. Betonnen skeletbouw met uiterst vlakke, geschilderde parementen op een plint van arduinplaten. Blokvormig hoekgebouw voor de burelen met drie bouwlagen en plat dak afgelijnd door een staande pannenrij. Gevel langs de Meersstraat met bakstenen onderbouw, smalle deur links en doorkijk naar het portaal rechts. Ruime rechthoekige vensters (metalen roeden) ter verlichting van het trappenhuis en kleine venstertjes naast de rechterhoek en op de bovenste verdieping. Afgeronde hoek en vrijstaande zijgevel (Raketstraat) met gevelbreed ingangsportaal voorafgegaan door drie treden. Haast blinde bovenverdieping enkel doorbroken door een klein venster, door een bakstenen hoekpenant verbonden met het gelijkaardig venstertje van de voorgevel. Rechts aansluitende vleugel van het werkhuis met gebogen eerste travee en verder twaalf traveeën lange gevel met twee bouwlagen en plat dak met gelijkaardige aflijning. De laatste drie traveeën in de bocht van de Raketstraat werden toegevoegd in 1936. Sterk horizontaliserende vensterregisters met brede ramen in het gevelvlak (oorspronkelijk behouden raamverdeling in de eerste tien traveeën). Rechthoekige poort met toegang tot de fabriek in de tweede travee. Achteraan op de binnenplaats, (parallel met de straatgebouw) rechthoekig gebouw met voorzieningen voor het personeel, gedeeltelijk daterend van 1929, bij de uitbreidingswerken van 1937 verbonden met het hoofdgebouw en uitgebreid in de jaren 1945-50.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling IX (Gent), 1937/59, 1945/14, 1950/45.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1929/R/10 & 1936/R/28.