Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Achterin gelegen, opgeknapt landhuis van bak- en zandsteen opgetrokken in neotraditionele stijl. Bestaande uit drie gedeelten die samen een gebouw op L-vormige plattegrond vormen.

Rechterdeel van één bouwlaag, volgens kadastergegevens daterend van 1900. Omvat rechts een diephuis van twee traveeën met voor- en achtertrapgevel (7 treden + overhoeks topstuk), uitspringend ten opzichte van een breedhuis (links) van drie traveeën met rechts zijtrapgevel, beide onder leien zadeldak. Verankerde gevels geritmeerd door horizontale zandstenen banden en op omlopende sokkel met zandstenen afschuining. Rechthoekige muuropeningen met zandstenen negblokken, dorpels, boogstenen, kruis- of drielichtskozijnen. Voordeur met open houten portiek op gemetste basis en onder leien lessenaarsdak. Rechthoekige veranda onder schilddak (leien) en met portiek tegen de achtergevel. Rechthoekige erkerachtige uitbouw tegen de rechter zijgevel.

Linkerhoek van landhuis ingenomen door eenvoudig rechthoekig breedhuis van twee bouwlagen en drie (?) traveeën onder schilddak (pannen), als verbinding tussen de twee bestaande vleugels van 1900 opgericht in de eerste helft van de 20ste eeuw. Lijstgevels aan de voorzijde met horizontale zandstenen banden en een venstertravee met getoogde vensters.

Ervoren aangebouwde haakse vleugel onder zadeldak (leien), vermoedelijk oorspronkelijk koetshuis, daterend van 1900. Voorzien van brede korfboogvormige poorten en een getrapt dakvenster met hijsbalk.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling VIII, 1900/17.