Architectenwoning Ferdinand Dierkens

Beschrijving

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak waarin houten dakkapellen, gebouwd in 1914 (op de gevel gedateerd "anno 1916") door architect F. Dierkens als eigen woning met burelen. Vrij klassieke natuurstenen voorgevel met afgevlakte bossage onder de puilijst. Omlijste korfboogvormige benedenvensters (bovenlichten met glas in lood) en gelijkaardig omlijst portaal met twee gedrongen zuiltjes die een tussendorpel met zittend puttofiguurtje ondersteunen. Rechthoekige omlijste bovenvensters met leuningen en lekdrempels op consoles; centraal erkertje. Kleurige art-nouveaugetinte mozaïekfries onder de kroonlijst op klossen. Behouden voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen arduinen zuiltjes.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1914/A/54.