Villa Elisabeth

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Elisabeth

• is aangeduid als beschermd monument Villa Elisabeth

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Prinses Clementinalaan

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsgezicht Prinses Clementinalaan

Beschrijving

Burgerhuis ‘Villa Elisabeth’ (tegeltableau boven deur) in art nouveau volgens de bouwaanvraag van 1909, naar ontwerp van Leon De Keyser. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak (pannen). Lijstgevel met sterk overkragende kroonlijst op elegante modillons. Parement van wit geglazuurde baksteen, verlevendigd met groen geglazuurde baksteen in de booglijsten en als horizontale banden. De plint, de horizontale banden, de lateien en de hoekblokken van deur en vensters zijn in arduin uitgewerkt. Brede rechter venstertravee met respectievelijk twee korfboogvormige vensters, een driezijdige, arduinen erker met koepelvormig dak en bekronend balkon met ijzerwerk, en een hoefijzervormig venster op de bovenverdieping. Grotendeels bewaard houten schrijnwerk. Toegangstravee met korfboogvormige deuropening, ingevuld met een houten deur voorzien van ijzeren deurroosters. Rechts van de deuropening bevindt zich een aansluiting op het waternet.

Decoratieve gevelafwerking met kleurrijke tegeltableaus. Standaardtegels van Manufacture de Céramiques Décorative de Hasselt gebruikt boven de keldervensters en in de borstwering van het balkon van de bovenverdieping. Tegelpanelen van de Brusselse firma Helman in borstweringen van de venstertravee met respectievelijk afbeelding van de huisnaam, van een meetinstrument met gradenboog en ingewerkt kompas, en van een medaillon met elegant bloemenmeisje. Opvallend tegelpaneel in het boogveld van het hoefijzervormig venster, met de afbeelding van een bloemenkorf, geflankeerd door pauwen met neerhangende staart. Ook rijkelijk uitgewerkte panelen in de borstwering van de erker met uitbeelding van papegaaien.

Verdwenen hekwerk en hedendaags heraangelegde voortuin.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1909/A/33.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 76-77.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Auteurs: Verhelst, Julie