Burgerhuis ontworpen door Leon De Keyser

Beschrijving

Burgerhuis in art nouveau, naar ontwerp van architect Leon De Keyser, volgens bouwaanvraag uit 1908. Enkelhuis met drie traveeën en vier bouwlagen onder pseudomansardedak (leien, nok evenwijdig met de straat). Gebogen, uitkragende geprofileerde kroonlijst op klossen met ingeschreven drielicht als gevelbekroning. Oker baksteenparement, verlevendigd met natuurstenen hoekblokken, lateien en booglijsten. De eerste verdieping wordt gemarkeerd met een breed halfcirkelboogvormig venster, met opvallende, geometrische roedeverdeling en centrale deur, afgesloten met een ijzeren balustrade. De twee hoogste bovenlagen zijn gevat tussen bakstenen lisenen met op de tweede verdieping een driezijdige, houten erker op een voetstuk afgewerkt met leien en ondersteund door ijzeren consoles. De erker wordt geflankeerd door smalle zijvensters. Derde verdieping met gekoppelde, rondboogvormige muuropeningen, met centraal een deur voorzien van balustrade.

Decoratieve gevelafwerking met kleurrijke faiencetegeltableaus in de boogzwikken van de bel-etage. Voorstelling van pauwen met een afhangende staart aan weerszijden van het venster, vermoedelijk ontwerp van de firma Helman.

Verbouwde begane grond tot winkelpui en verdwenen voortuin.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1908/A/1.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 68-69.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Auteurs: Verhelst, Julie