Pleinbeluik Koer Vercruysse

Beschrijving

Pleinbeluik zogenaamd "Koer Vercruysse". Huisjes gegroepeerd rondom een vierkant geplaveid binnenplein met middenin nog een huizenblokje van negen huisjes in U-vorm, opgetrokken tijdens verschillende bouwcampagnes tussen 1840-50, 1845, 1860, 1879, 1906. In totaal achtendertig huisjes van twee bouwlagen met geschilderde, verankerde geveltjes op gepikte plint. Nagenoeg rechthoekige muuropeningen, blind in de deurtravee.

Nummers 82-92. Vormen een apart eenzijdig bebouwd steegbeluikje binnen het grote beluik en zijn gelegen achter de eerste huisjes rechts. Geleidelijk aan tot stand gekomen met een oude kern opklimmend tot 1841.

Nummers 140-156. Eerste fase van het beluik: eenzijdig bebouwd steegbeluik met huizenrij van twee bouwlagen en twee traveeën volgens repeterend schema, gebouwd in 1845. Grotendeels gewijzigd gevelparement.

Nummers 110-126. Huidige huisjes opgetrokken in 1860 in plaats van een ouder huizenblokje. Op de blinde zijgevel van nummer 120 houten kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en lantaarn aangebracht na de cholera-epidemie van 1866.

Nummers 94-138. Eigenlijke pleinbeluik rondom grote geplaveide koer. Geschilderde bakstenen huisjes van twee bouwlagen met zeer eenvoudige gevels volgens repeterend schema, voornamelijk daterend van 1879. Naast nummer 114 pomp onder afdak met bordje "als drinkwater niet bruikbaar". De huisjes nummers 108, 128-132 werden omgevormd tot de huidige woonhuisjes, misschien met behoud van oudere kern in 1906.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling VI (Gent), 1841/1, 1845/1, 1861/1, 1906/ 1.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1860/8940.