Appartementsgebouw en burgerhuizen ontworpen door Jules Lippens

Beschrijving

Hoek- en rijhuis samen met de aangrenzende panden in de Achilles Musschestraat (nummer 1, 2, 3) ontworpen door architect J. Lippens in 1930. Verschillende panden in zakelijke baksteenarchitectuur met drie bouwlagen en plat dak, voorzien van voortuintjes afgesloten door een ijzeren hek.

Opmerkelijk hoekpand (nummer 1-3) van donkere baksteen op een plint van blauwe geglazuurde tegels (eentje naast de deur is gesigneerd: "Jules Lippens, architecte"). Bestudeerde, op de Nederlandse architectuur (onder meer W.M. Dudok) geïnspireerde compositie met verspringende gevelvlakken van erkers en balkons en rondgemetselde hoek. Voornamelijk horizontale accenten door de diepliggende horizontale voegen, brede vensters in het gevelvlak en aflijnende betonnen banden in contrast met de uitspringende rechthoekige balk met verschillende verschuivende bakstenen en geglazuurde volumes en bekronende vlaggenmast in de zijgevel.

Aansluitende rijhuizen in een doorsneebaksteenarchitectuur gemarkeerd door hoekige of afgeronde erkers; nummer 4-6 met vernieuwd parement.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1930/0/22.

Aanvullende informatie

Het hoekpand in romantisch kubisme, zogenaamd Appartementen Florimond De Coutere II, is een letterlijke, maar verkleinde kopie van Dudoks 'Nederlands Paviljoen' in de Cité Universitaire van Parijs (1927). In het interieur is binnenschrijnwerk met hang- en sluitwerk, en een trap met typische art-decovormgeving bewaard.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier (S.N. 2006).